Emlődiagnosztika

Klinikánkon a jogszabályoknak és a szakmai irányelveknek megfelelően kizárólag emlő-radiológiai szakvizsgával és sok éves gyakorlattal rendelkező radiológusok végeznek emlővizsgálatot!

Dr. Hoffmann Csilla

Rendelési idő: kedd 9-11 óra

Dr. Telek Anna

Rendelési idő: 

hétfő: 12-16 óra

kedd: 12-16 óra

szerda: 10-16 óra

Az emlőrák világszerte a leggyakoribb daganat a nők körében. Szakirodalmi adatok szerint a fejlett világban minden 8. nőnél várható emlőrák kialakulása. Évente mintegy 2000 nő életét követeli Magyarországon! Ennek oka abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Az emlődaganatok korai felismerésében kulcsszerepet játszik a rendszeres önvizsgálat, valamint a különféle képalkotó és mintavételi diagnosztikai eljárások.

Az emlő daganatainak szűrésére nem elegendő a rutinszerűen elvégzett tapintásos vizsgálat. Az orvos és a beteg által észlelt daganatok mérete általában meghaladja a 2 cm-t! Ilyenkor nyújt segítséget az emlő ultrahangos vizsgálata, mellyel kíméletes módon az emlődaganatokon kívül több más rendellenesség is felismerhető. Az ultrahang nagy előnyei közé tartozik, hogy a szervezetet semmilyen sugárterhelés nem éri, így korlátlan számban megismételhető. A mellek ultrahangos diagnosztikája bizonyos esetekben pontosabb képet adhat az emlővel kapcsolatos rendellenességekről, melyeket fizikális vagy mammográfiás vizsgálat során derítettek fel.

Kiknek javasoljuk a mell ultrahangos vizsgálatát?

  • Szűrővizsgálati jelleggel évente egyszer ajánlott minden 18 év feletti hölgy részére.
  • Fogamzásgátló vagy bármilyen hormontartalmú gyógyszer szedése mellett.
  • Emlő implantátummal rendelkezőknek.
  • Bármilyen észlelt fizikális elváltozás (tapintható csomók, göbök, a mell méret-, vagy bőrszín változása, a mellbimbó eltérései, illetve váladékozása) esetén.
  • Rendszeres időközönként ajánlott a vizsgálat azok számára, akiknél a családban már előfordult emlő- vagy petefészekrák, ilyenkor ugyanis az átlagnál fokozottabb lehet a kétféle daganattípus kockázata. (Halmozott családi előfordulásnál a BRCA1 és a BRCA2 mutációinak kimutatását is érdemes lehet elvégeztetni.)
  • A sűrű, mirigyes emlőállomány vizsgálatában kiemelt szerepe van az ultrahangnak. (A 20-40 év közötti nők mintegy háromnegyedénél találkozunk ilyen emlőtípussal)

Az Magyar Radiológus Társaság szakmai ajánlása szerint az emlő ultrahangvizsgálatát csak ráépített, ún. emlődiagnosztikai licence vizsgával rendelkező radiológus végezheti!

Az időben diagnosztizált emlődaganat sokkal hatékonyabban gyógyítható!

Dr. Telek Anna
Dr. Telek Anna

Emlődiagnosztika

bemutatkozás
Dr. Hoffmann Csilla
Dr. Hoffmann Csilla

Emlődiagnosztika

bemutatkozás
Vissza

Feketesas Magánklinika | Készítette: Innovip.hu Kft.